iskola01_Fotor iskola02_Fotor iskola03_Fotor iskola04_Fotor

Kedves Gyerekek! Folytatni szeretném a tantermen kívüli digitális tanulásotok segítését. A következő módszerek nem csak az online tanulás folyamán hasznosak, hanem a hagyományos tanulás során is.
Az interneten nagyon sok információt lehet találni ezzel a témával kapcsolatban, de tudom, hogy nem ez az időszak, amikor a legtöbb időtök van ezeknek a keresésére, elolvasására, megnézésére. Ezért segítségül összegyűjtöttem, kiválogattam, érthetővé tettem néhány tanácsot a számotokra.
Bizonyára mindnyájan szeretnétek minél rövidebb idő alatt minél több tananyagot elsajátítani, minél több ismeretre szert tenni. Az itt felsorolt technikák segítenek Benneteket ebben.
 
„Tanulj akár egy zseni! A legjobb tanulási technikák”
 
Az otthoni tanulás sikeressége érdekében néhány feltételnek teljesülnie kell.
 
Ezek a feltételek:
 
- Tedd le a telefonodat, kapcsolj ki mindent, ami eltereli a figyelmedet.
 
- Éhesen, szomjasan, fáradtan (mert például késő feküdtél le) nem lehet koncentrálni. Egyél, igyál, pihenj, mozogj, mielőtt tanulni kezdesz.
 
- A tanuláshoz szükség van megfelelő megvilágításra, fényre.
 
- Szellőztesd ki a szobát, mert az agysejteknek szükségük van a táplálék mellett oxigénre.
 
- Legyen rend körülötted és az asztalodon. Az asztalon mindig csak annak a tantárgynak a felszerelései legyenek, amivel éppen foglalkozol.
 
1. Ne egyhuzamba tanulj sokat, hanem részekre bontva keveset. Ez azt jelenti, hogy egy témazáró, felelet előtt nem tudod egy délután alatt megtanulni az egész téma tananyagát.(Sajnos nagyon sokan így tesznek) Minden leckét külön-külön meg kell tanulni a következő tanítási órára, hogy az összefoglaláskor már csak ismételni, kiegészíteni, összefüggéseket felfedezni kelljen.
A szakemberek azt mondják, hogy 5 napon keresztül 1 óra hatékonyabb, mint 1 nap alatt 5 óra tanulás. Az agy éjszaka, alvás közben raktározza el az információkat a hosszútávú memóriába. Az egy délután, vagy éjszaka alatt megtanultakat a témazáró után azonnal elfelejted, az ilyen tanulásnak nincs semmiféle értelme, haszna.
 
2. Ha később is szeretnél emlékezni a tanultakra, akkor folyamatosan kell ismételned azt. Tanuláskor az agyban az idegsejtek között kapcsolatok jönnek létre, de ezek csak akkor maradnak meg, ha ismételsz.
 
3. Pomodoro technika – azt jelenti, hogy tanulás közben szünetet kell tartani. Két tantárgy között mindig, de egy tantárgyon belül is 25 perc tanulás után jó 5 perc szünetet tartani. (Ez lehet egy kis mozgás, levegőzés, állatsimogatás, de ne telefonálás, filmnézés legyen.) Az agy ez idő alatt elraktározza a tanultakat. Az agy hatékonysága az idő múlásával csökken, hiába olvasol 2 órán keresztül folyamatosan, a 45 perc után olvasottakra nem fogsz emlékezni. Kinek mennyi az az időtáv, amíg intenzíven tud figyelni változó, egyénenként más és más.
 
4. Ha elolvastál egy fejezetet, zárd be a könyvet, és írj le mindent, amit a témáról tudsz. Fogalom, történés, időrend, ok-okozati összefüggés. Ha elkészültél, ellenőrizd le a könyv segítségével mi az, amit jól tudtál, mi az, amire rosszul emlékeztél, mit hagytál ki, mi igényel pontosítást. Teszteléssel sokkal erősebb, stabilabb tudásod lesz. Csinálj annyi gyakorló tesztet, amennyit csak tudsz, mert a sok gyakorlás csökkenti a stresszt, növeli az önbizalmat dolgozatírás, felelés közben.
 
5. Tegyél fel a tananyaggal kapcsolatos kérdéseket magadnak. Próbálj rá válaszolni, vagy megkeresni a választ a szövegből. Amikor elolvassunk egy tananyagot, akkor úgy tűnik, hogy mindent megértettünk, mindent tudunk. Probléma akkor van, amikor el kell mondani, el kell magyarázni másoknak, vagy feleléskor a tanár belekérdez, és rájövünk, hogy vannak hiányosságok.
 
6. Ne fókuszálj nagyon sokáig egyetlen témára, vagy technikára, hanem ugorj egy másikra és foglalkozz azzal. (Kinek mit jelent a „sokáig” az egyéntől, tananyagtól, tanulási technikától, időtől függ. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha nem tudsz megoldani egy feladatot, akkor ne ülj mellette órákig, hanem csinálj meg egy másik feladatot, vagy váltsál másik tantárgyra, majd később térj vissza rá, hátha időközben rátalálsz a megoldásra.
 
7. Használj példákat, asszociációkat, elsősorban a mindennapi életből, mert a memória sokkal könnyebben megérti a konkrét dolgokat, mint az elvontakat.
 
8. Kombináld a szöveget a képpel. Sokkal jobban el tud raktározódni az információ, ha nem csak írásos formában találkozol vele, hanem képi formában is. Többféle érzékszervvel próbáld megismerni a tananyagot, úgy könnyebben megérted, és könnyebben elraktározódik. (Olvasod, látod, hallod) Például az olvasottakat próbáld meg lerajzolni, a rajzokon jelöld az összefüggéseket, vagy készíts gondolattérképet, magyarázó rajzot, így sokkal könnyebb lesz a bevésés és a felidézés.
 
Ezek a technikák első hallásra nem a legkönnyebbek, látszatra több időt is vesznek igénybe, mint a megszokottak, de kétség kívül a leghatásosabbak. Aki komolyan veszi a tanulást, vannak céljai, tervei, azoknak megéri megpróbálni, gyakorolni.
 
Nagyné Fábián Ilona - könyvtárostanár